Löfven är inte vd i AB Sverige

Att covid-19-lagen nu klubbats på rekordtid och nästan utan diskussion om de unika möjligheterna till frihetsinskränkning är ett underbetyg för demokratin. Stefan Löfven leder en regering – inte ett aktiebolag.

Inlägget Löfven är inte vd i AB Sverige dök först upp på Dagens Arena.

  49 Hits
49 Hits

Stoppa djurplågeriet på svenska gårdar!

Ett stopp för djurplågeri i svensk köttindustri kräver både bättre tillsyn och stärke rättsväsende. Men vi behöver också beskatta köttkonsumtion för att vi ska äta mer växtbaserad mat, skriver Farida Al-Abani och Rasmus Klockljung från Feministiskt initiativ.

Inlägget Stoppa djurplågeriet på svenska gårdar! dök först upp på Dagens Arena.

  50 Hits
50 Hits

Goda möjligheter för Biden att uppfylla sina klimatlöften

En domstol har fattat ett beslut som radikalt förbättrar Bidens möjligheter att uppfylla sina klimatlöften. Domen öppnar för presidenten att i praktiken införa en nationell utsläppslagstiftning för all elproduktion i hela USA, skriver Magnus Nilsson, miljökonsult, forskare och klimatpolitisk analytiker. 

Inlägget Goda möjligheter för Biden att uppfylla sina klimatlöften dök först upp på Dagens Arena.

  35 Hits
35 Hits

Det finns fler skäl att oroas över utvecklingen i Polen

Att en ambassadör har synpunkter på enskilda debattartiklar är ovanligt i demokratiska länder, men förekommer med jämna mellanrum i länder utan demokrati och fri opinionsbildning. Det är tråkigt att se att Polen även i denna bemärkelse rör sig åt fel håll, svarar Magnus Runsten Polens ambassadör.

Inlägget Det finns fler skäl att oroas över utvecklingen i Polen dök först upp på Dagens Arena.

  37 Hits
37 Hits

L: Att fler kan äga sin bostad gynnar alla

Det finns ingen motsättning mellan att fler ska kunna köpa en bostad och att det ska byggas fler hyresrätter. Tvärtom kan bostadsköernas kortas betydligt om fler får råd att köpa en bostad, skriver Robert Hannah (L) och Malin Danielsson (L). 

Inlägget L: Att fler kan äga sin bostad gynnar alla dök först upp på Dagens Arena.

  36 Hits
36 Hits

Vi kommer att hålla dig ansvarig, Erik Slottner

Många som dött i covid-19 har haft hemtjänst eller bott på ett äldreboende i Stockholms stad. I SVT Agendas utfrågning intygade den ansvariga politikern att han vill arbeta med de strukturella bristerna inom äldreomsorgen. Men tyvärr lyser både förslag och resurser med sin frånvaro.

Inlägget Vi kommer att hålla dig ansvarig, Erik Slottner dök först upp på Dagens Arena.

  38 Hits
38 Hits

Kan vaccinerad personal gå till jobbet med symtom?

Regionerna vaccinerar sjukvårdspersonal och allt fler grupper vill nu få gå före i kön. Men samhällsnyttan kan ifrågasättas och dessutom frångår man behovsprincipen i hälso- och sjukvårdslagen. Det menar läkaren och epidemiologen Marie Holmqvist som efterlyser tydligare evidens för avstegen som görs. 

Inlägget Kan vaccinerad personal gå till jobbet med symtom? dök först upp på Dagens Arena.

  38 Hits
38 Hits

Maktskifte i ett splittrat USA

Kommer Donald Trump försvinna från politiken när han lämnar presidentposten? Både riksrätt och möjliga mål kring ekonomiska brott kan riskera hans framtid. Joe Bidens mål att ena nationen blir inte lätt.

Inlägget Maktskifte i ett splittrat USA dök först upp på Dagens Arena.

  40 Hits
40 Hits

Risk att skärmskolan blir mest lönsam

När skolorna i sommar ges större frihet att bestämma när de ska bedriva undervisning på distans finns en risk att huvudmän ser det här som en möjlighet att spara pengar. Därför krävs ökad ekonomisk styrning över skolan. 

Inlägget Risk att skärmskolan blir mest lönsam dök först upp på Dagens Arena.

  42 Hits
42 Hits

Extra bostadsbidrag dras in: »Helt förfärligt«

Den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget för barnfamiljer under pandemin löpte ut vid årsskiftet – och kommer till skillnad från många andra tillfälliga stödåtgärder inte att förlängas. Beskedet förvånar och upprör.

Inlägget Extra bostadsbidrag dras in: »Helt förfärligt« dök först upp på Dagens Arena.

  41 Hits
41 Hits

Hemmasittarna signalerar skolans stress

En skola som tvingas dra ner resurser när de behöver tillföras kommer att fortsätta producera hemmasittare. Så kan vi inte ha det.

Inlägget Hemmasittarna signalerar skolans stress dök först upp på Dagens Arena.

  38 Hits
38 Hits

Polen tillrättavisar Dagens Arena

Polens ambassadör kritiserar Dagens Arena för att ha låtit en debattör kalla landets regering för högernationalister. Chefredaktör Jonas Nordling svarar direkt.

Inlägget Polen tillrättavisar Dagens Arena dök först upp på Dagens Arena.

  40 Hits
40 Hits

I döda nationers sällskap

En mycket gammal bok om att vara instängd. Och en hyfsat färsk om utrotade länder. Jonas Nordling söker svar i historien.

Inlägget I döda nationers sällskap dök först upp på Dagens Arena.

  40 Hits
40 Hits

Ingen förtur till vaccin i fattiga bostadsområden

Det finns inga rekommendationer om att ge förtur för socioekonomiskt utsatta grupper till vaccinet, och de tre största regionerna tänker följa Folkhälsomyndighetens råd. Tillgången till vaccin kommer att vara så god att det räcker till alla, menar Fohm och vaccinsamordnaren.

Inlägget Ingen förtur till vaccin i fattiga bostadsområden dök först upp på Dagens Arena.

  46 Hits
46 Hits

Sluta ignorera klimatet i säkerhetspolitiken

Det största hotet vi står inför är klimatkrisen. Därför ger vi underkänt till de socialdemokratiska ministrar som höll tal på Folk och försvars konferens i år, skriver språkrören för Gröna Studenter och Grön Ungdom.

Inlägget Sluta ignorera klimatet i säkerhetspolitiken dök först upp på Dagens Arena.

  41 Hits
41 Hits

Oklar förbättring för timvikarier

Sveriges Kommuner och Regioner rekommenderar att timvikarier inom äldrevården schemaläggs för längre perioder. Men varken arbetsgivare eller fack vet om rekommendationen efterlevs. Det är inte vår fråga, menar Kommunal. 

Inlägget Oklar förbättring för timvikarier dök först upp på Dagens Arena.

  42 Hits
42 Hits

Inte censur att blocka Trump

Skillnaden mellan det klassiska torget och de sociala medieplattformarna är att torget aldrig varit en plats där alla kunnat vara samtidigt, skrika högt och säga vad som helst – även sådant som lagen inte tillåter. Men det har de sociala medierna varit. Fram tills nu. 

Inlägget Inte censur att blocka Trump dök först upp på Dagens Arena.

  49 Hits
49 Hits

Därför har FoHM inte koll på vaccinationerna

På tisdagen kunde Folkhälsomyndigheten för första gången rapportera hur många som vaccinerat sig hittills i Sverige. Fördröjningen beror på att systemen för automatisk överföring av siffror inte fanns på plats tidigare.

Inlägget Därför har FoHM inte koll på vaccinationerna dök först upp på Dagens Arena.

  48 Hits
48 Hits

Öka ungas skulder ingen lösning

Regeringen vill utreda ett statligt startlån för första bostaden. Vi ifrågasätter dock starkt om det verkligen är statens uppgift att subventionera förstagångsköpares köp av bostad, skriver Momodou Malcolm Jallow (V).

Inlägget Öka ungas skulder ingen lösning dök först upp på Dagens Arena.

  41 Hits
41 Hits

Näringslivet kan rädda vården

Svenska makthavare måste tänka entreprenöriellt och se till att näringsliv och sjukvård möts. Men ytterst få politiker har själva drivit eget, därför har de svårt att se vilka stöd som är effektiva och rättvisa, skriver Edit Künstlicher.

Inlägget Näringslivet kan rädda vården dök först upp på Dagens Arena.

  40 Hits
40 Hits