Kraftig ökning av cirkulära initiativ

Kraftig ökning av cirkulära initiativ

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

  4 Hits
4 Hits

Kommersiellt mod krävs för att cirkulära affärer ska lyfta

Kommersiellt mod krävs för att cirkulära affärer ska lyfta
Cirkulär ekonomi

Publicerad: 25 Februari 2021, 15:54

Jon Röhne, redaktionschef på Aktuell Hållbarhet

Foto: Pax Engström Nyström

Idéerna är många, men lönsamheten kring cirkulära affärsmodeller dröjer, skriver Jon Röhne.

Antalet cirkulära alternativ i näringslivet har ökat kraftigt och visar en stor fantasirikedom. En utmaning är dock att göra de cirkulära initiativen lönsamma. För om de cirkulära satsningarna inte är

Continue reading
  4 Hits
4 Hits

Gap-analys avslöjar långsam utveckling

Gap-analys avslöjar långsam utveckling
Cirkulär ekonomi

Publicerad: 25 Februari 2021, 15:54

Norge kan tjugodubbla den cirkulära andelen i ekonomin. För detta krävs bland annat att norrmännen enbart äter inhemskt producerat kött, att matsvinnet upphör samt att man ökar livslängden på elektronik.

Foto: Jeanette Hie

En cirkulär gap-analys som publicerades i augusti visar att endast 2,4 procent av norsk ekonomi är cirkulär. Nu väcks krav på en likadan analys i Sverige för att inte leva i en falsk bild av verkligheten.

En cirkulär gap-analys syftar till att visa hur stort gap, eller avstånd, som måste överbryggas för att nå målet om en helt cirkulär ekonomi och nå hållbarhetsmålen, Parisavtalet och EU:s

Continue reading
  4 Hits
4 Hits

Stor genomgång: Svårt för svenska företag att mäta cirkulär ekonomi

Stor genomgång: Svårt för svenska företag att mäta cirkulär ekonomi
Cirkulär ekonomi

Publicerad: 25 Februari 2021, 15:54

Svenska företag har svårt att mäta cirkulär ekonomi.

Foto: Nannapat Pagtong

Att mäta och sätta mål för cirkulär ekonomi är obruten mark för näringslivet. Aktuell Hållbarhets genomgång visar att företagen prövar sig fram och behöver vägledning. – Cirkulär ekonomi betyder så många saker, vi ser det främst som ett verktyg, säger Susan Iliefski-Janols på Essity.

– Frågan om att mäta och följa upp utvecklingen av en cirkulär ekonomi har blivit en utmaning på såväl nationell nivå som för enskilda företag. Aktuell Hållbarhets enkät till 20

Continue reading
  4 Hits
4 Hits

Bangladesh scraps nine coal power plants as overseas finance dries up

The rising costs of coal imports and Bangladesh's role as chair of the Climate Vulnerable Forum contributed to the decision to axe power projects, analysts say

The post Bangladesh scraps nine coal power plants as overseas finance dries up appeared first on Climate Home News.

  2 Hits
2 Hits

Analys: En chans till revansch för e-handeln.

Analys: En chans till revansch för e-handeln.

Ökningar på tiotals procent, hundratals nyanställningar på kort tid och paketrekord som aldrig tidigare skådats. När PostNord presenterade sin E-barometer för 2020 stod det klart att pandemin gett e-handeln – som även tidigare agerade detaljhandelns lokomotiv – en skjuts till helt nya nivåer. Under förra året kom e-handeln upp i en omsättning på 122 miljarder kronor, vilket var en ökning på hela 40 procent.

Det är förstås är roligt för e-handeln, det är ju alltid kul att ha medvind. Men vad händer med hållbarheten, som fick ett så stort genomslag precis innan pandemin slog till, när alla är fullt upptagna med den stora mängden varor som just nu flyger av lagerhyllorna?

Jag är säker på att hållbarhetsfokuset har ökat. Dels skapar oväntade avbrott i vardagen en eftertanke kring situationen och en möjlighet att inse vad som är viktigt, vilket förstås är avgörande för att få fart på något hållbarhetsarbete överhuvudtaget. Dels skapar större marknadsandelar mer makt att faktiskt förändra någonting.

Ofta pekas e-handeln ut som ett problem, som en ovälkommen gäst som skapar obalans i handelns värld med ökade frakter, luftfyllda paket och oönskade returer som följd. Med den logiken borde de största e-handlarna vara de värsta miljöbovarna. Men exemplen från branschen tyder på motsatsen. En rad stora e-handlare har fått igenom allt från miljözoner runt lagren till krav på att transportörerna måste kunna fylla bilarna om de ska hämta varor på e-handlarens lager i egen regi (i annat fall får de samarbeta med varandra). Ett konkret exempel på hur e-handeln är med och bidrar till förändring är initiativet Förpackningsresan, där e-handeln arbetar tillsammans med logistikbranschen och akademin för att skapa en ny standard för e-handelsförpackningar.

Om det är något vi har lärt oss under den rådande pandemin så är det att man inte kan ta någonting för givet. Saker och ting går inte som planerat, även när det är experter som sätter upp prognoserna. Vi har fått vänja oss vid ett minskat resande, att inte kunna umgås som vi brukar och att anpassa oss till begränsningar när vi besöker olika lokaler. Tråkiga tider, tycker nog de flesta. Men det finns också en fördel med att tvingas stanna upp och tänka om. Alltför ofta fortsätter vi i mer eller mindre invanda fotspår trots att vi vet att det inte utgör ett hållbart beteende. Ofta krävs det en kris eller något annat som kraftigt stör den invanda ordningen för att det ska ske en förändring. Nu har både världen i stort och handeln som specifik bransch en sådan kris och det ska bli spännande att se vilka effekter den kommer att ge.

Continue reading
  0 Hits
0 Hits

Pandemins effekter på transporternas klimatmål osäkra

Pandemins effekter på transporternas klimatmål osäkra
Mobilitet

Publicerad: 25 Februari 2021, 10:36

Transportstyrelsen har analyserat transportsystemen under pandemin och försökt dra slutsatser om bestående förändringar i hållbar riktning.

Foto: Janerik Henriksson, Jesicca Gow och Johan Nilsson TT

Transportstyrelsen tar i en ny rapport ett helhetsgrepp om hur, och i vilken omfattning, pandemin kan tänkas förändra transportsystemet på sikt. Positva klimateffekter är svårbedömda.

Under pandemiåret 2020 var resandet i Sverige på samma nivåer som år 2008. För järnvägen och flyget väntas statistiken när den är färdigställd visa på ett resande motsvarande år 2000

Continue reading
  0 Hits
0 Hits

Ny global standard för hållbarhetsredovisning på gång

Ny global standard för hållbarhetsredovisning på gång

Med ambitionen att hållbarhetskomplettera den finansiella redovisningen enligt den internationella standarden IFRS är nu finansmarknaden på väg att ta fram en global standard för hållbarhetsredovinsing för företag. 

Styrelsen för Iosco, den internationella organisationen för värdepapperstillsyn, ställde sig vid veckans styrelsemöte bakom att Iosco aktivt arbetar för att uppnå en enhetlig och jämförbar global standard för företags hållbarhetsredovisning. Tanken är att standarden ska bygga på ledande ramverk för hållbarhetsredovisning, exempelvis GRI och SASB. Från Sveriges sida har Finansinspektionen deltagit i Ioscos arbete.

– Ambitionen är att alla företag ska använda samma standard. Hållbarhetsredovisningen enligt IFRS kommer gälla hållbarhetsfrågor som påverkar företagens finansiella ställning. Sedan tar ju exempelvis GRI upp en rad andra aspekter, säger Johanna Fager Wettergren, biträdande områdeschef på Finansinspektionen, till Aktuell Hållbarhet.

Finansiell redovisning enligt IFRS är tvingande enligt bokföringslagen för svenska företag. Huruvida hållbarhetsredovisningen kommer bli obligatorisk och hur den ska förhålla sig till EU:s obligatoriska hållbarhetsredovisning ska EU ta ställning till.

Iosco består av 115 tillsynsmyndigheter världen över som tillsammans utövar tillsyn över omkring 95 procent av världens värdepappersmarknader. Organisationen spelade en nyckelroll när den globala standarden för finansiell redovisning, IFRS, International Financial Reporting Standards, togs fram för 20 år sedan.

Continue reading
  0 Hits
0 Hits

Digitalisering viktigt för återbruk i byggsektorn

Digitalisering viktigt för återbruk i byggsektorn
Cirkulär ekonomi

Publicerad: 25 Februari 2021, 10:05

Trots att stora mängder av byggavfallet håller hög kvalitet är det lite som återanvänds, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet

Foto: Getty Images

Tillförlitlig och spårbar information är viktigt för en hållbarare byggprocess, något som digitalisering kan bidra till.

Digitalisering spelar en nyckelroll för att öka den i dag låga granden av återbruk inom byggsektorn. Det menar forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, som i en ny rapport kartlägger nyttan

Continue reading
  1 Hits
1 Hits

Så vill svenska EU-parlamentariker se klimatanpassningen

Så vill svenska EU-parlamentariker se klimatanpassningen

EU-kommissionens plan för klimatanpassning ska nu förhandlas i EU:s institutioner. I EU-parlamentet kommer beredningen i första hand att ske i miljöutskottet, och svenska parlamentariker är redan i gång.  Centerpartiet är i grunden positivt till att EU-kommissionen arbete med frågan. 

– Men vi saknar en tydlighet i planen och menar att det borde vara ett krav att alla EU:s länder jobbar aktivt med anpassning. Lösningen är inte att stoppa utvecklingen, utan att skapa förutsättningar för att trycka tillbaka utsläppen. EU behöver ha två tankar i huvudet samtidigt. Vi behöver rusta Europa för ett förändrat klimat samtidigt som vi minskar utsläppen, säger EU-parlamentariker Emma Wiesner (C) till Aktuell Hållbarhet. 

Den gröna gruppen kommer däremot gå hårt åt förslaget då de ser stora bister. 

 - Ambitionsnivån är det inget fel på men strategin är som att komma hem från Ikea med ett paket som saknar skruvar, muttrar och en instruktion. Strategin saknar i stort sett bindande mål eller tvingande formuleringar.  Det är ytterligare en strategi från EU med goda ambitioner, som riskerar att bli en pappersprodukt, säger Pär Holmgren (MP).

Liberalerna välkomnar planen och ser fram emot arbetet med den i förhandlingar och utskott:

Continue reading
  0 Hits
0 Hits

Frans Timmermans om klimatanpassning: Vi kan inte vaccinera oss mot klimatkrisen

Frans Timmermans om klimatanpassning: Vi kan inte vaccinera oss mot klimatkrisen

När EU-kommissionen i går presenterade sitt nya program för klimatanpassning passade Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för den gröna given, på att dra paralleller till dagens akuta kris: 

”Vi kan inte vaccinera oss mot klimatkrisen, men vi kan göra vårt yttersta för att förbereda oss för dess oundvikliga effekter. Med den nya strategin kan vi snabba på och vidareutveckla klimatanpassningen. Om vi agerar i dag har vi fortfarande chansen att skapa ett klimatresilient samhälle”, sade han på en pressträff i Bryssel. 

I den nya strategin konstateras att klimatförändringarna redan medför stora ekonomiska förluster i EU, över 12 miljarder euro per år. Det drabbar inte bara ekonomin, värmeböljan i Europa 2019 var den dödligaste naturkatastrofen globalt sett under det året, med 2 500 dödsfall.

Det nya programmet innehåller få överraskningar och kan sammanfattas som mer av allt som redan görs. Climate-Adapt, EU-plattformen för att sprida kunskap om klimatanpassning, ska vidareutvecklas och utvidgas. Ett särskilt hälsoobservatorium förslås för att bättre kunna spåra, analysera och förebygga klimatförändringarnas negativa hälsoeffekter. Kommissionen vill också hitta nya former för vidareutveckling och genomförande av nationella och lokala anpassningsåtgärder inom EU. 

Samtidigt är EU-kommissionen tydlig med att problemet är globalt och lyfter behovet av att främja internationella och regionala anpassningsstrategier, med ett särskilt fokus på Afrika och små östater.

Continue reading
  1 Hits
1 Hits

Rapport: Åtta leverantörsled står för hälften av de globala utsläppen

Rapport: Åtta leverantörsled står för hälften av de globala utsläppen
Hållbarhetsarbete

Publicerad: 25 Februari 2021, 09:35

Åtta leverantörskedjor står för hälften av de globala utsläppen, enligt Boston Consulting Group.

Det finns stor potential för att minska utsläppen i leverantörsleden till låga kostnader, skriver Boston Consulting Group i en ny rapport.

Leverantörsleden inom åtta branscher står för 50 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Det har Boston Consulting Group, BCG, kartlagt i en ny rapport, där konsultbolaget även beskriver nio

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

Continue reading
  0 Hits
0 Hits

Krånglig lag om konsultationsrätt för samerna hotar omställningen till fossilfritt

Krånglig lag om konsultationsrätt för samerna hotar omställningen till fossilfritt

Regeringen offentliggjorde nyligen propositionen (2020/21:61) om en ny lag gällande konsultation i ärenden av särskild betydelse för det samiska folket. Syftet är att främja samernas inflytande. Lagen har sin bakgrund i att Sverige fått återkommande internationell kritik för sin hantering av frågor som rör samerna som erkänd ursprungsbefolkning.

I korthet innebär förslaget att regeringen, statliga förvaltningsmyndigheter, regioner och kommuner ska vara skyldiga att konsultera Sametinget innan beslut fattas i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna. Den samiska företrädaren ska vara Sametinget och om ärendet kan få särskild betydelse för en sameby ska även samebyn konsulteras. Även en samisk organisation kan uppträda som samisk företrädare.

Den konsultationsskyldige ska så tidigt som möjligt informera den samiska företrädaren om ärendet och fråga om företrädaren begär konsultation. Konsultation kan även ske genom att den samiska företrädaren bedömer att ett ärende kan få särskild betydelse för samerna och därför begär konsultation. Det här innebär således att samerna har ett tolkningsföreträde avseende vilka ärenden som kräver konsultation. 

Att samernas rättigheter förtydligas och stärks är självklart av godo, men det får inte ske på bekostnad av att samhällets klimatomställning bromsas. Tyvärr är sannolikheten stor att den nya lagen innebär ökad administration och längre handläggningstider i ärenden som berör bland annat miljöbalken, minerallagen, ellagen samt plan- och bygglagen. Det blir således frågan om mer byråkrati och större tidsåtgång vid prövning av infrastrukturprojekt såsom elnät för vindkraft och annan förnybar energi samt för mineralprospektering och annan markanvändning. Även kommunernas detaljplaner fördröjs.

Det råder inget tvivel om att omställningen till ett fossilfritt samhälle och satsningen på förnybar energi kräver en rejält ökad elektrifiering och därmed ökar behovet av metaller. Sverige har nu en unik möjlighet att bidra med metaller inom EU och övriga världen. Dessvärre har Sverige rasat betydligt i rankning på Fraser Institutes lista över länder med ett investeringsvänligt klimat. Det här raset beror helt enkelt på att investeringar hamnar utomlands i stället, då det inte går att få besked om tillstånd inom rimlig tid i Sverige. Efter fyra års handläggning beslöt regeringen nyligen att säga nej till Bolidens satsning i Laver, Älvsbyn. Det här är bara ett av flera exempel på beslut som hotar rättssäkerheten och innebär förlorade jobb i glesbygden.

Continue reading
  2 Hits
2 Hits

Fondförsäkringsbolagen ställer klimatkrav vid selektering

Fondförsäkringsbolagen ställer klimatkrav vid selektering

Söderberg & Partners granskat och betygsatt finansiella produkters hållbarhet, och i dag lanseras den sjunde rapporten Hållbara fondförsäkringar. 

Analysen i rapporten omfattar 14 svenska fondförsäkringsbolag. I totalbetyget som mäter urval, kommunikation, påverkansarbete och utbud får tre bolag betyget grönt ljus – Handelsbanken, Skandia och SPP. Fyra bolag får rött ljus –  AMF, Avanza, Brummer och Nordnet. Resterande får gult betyg. 

Tre betyg har förändrats sedan förra året. Handelsbanken har fått höjt betyg från gult till grönt. Folksam och Länsförsäkringar har fått sänkt betyg från grönt till gult. 

Söderberg & Partner skriver i rapporten att de största anledningarna till betygsförändringarna är att Handelsbanken har höjt andelen gröna fonder i deras fondutbud betydligt. För Folksam och Länsförsäkringar är anledningen att de i relation till de andra bolagen har kommit ut sämre vid bedömningen av deras fondlista och fondutbud. 

”Fondförsäkringsbolagen har utökat hållbarhetsmärkningarna i fondlistan, men alla är inte lika bra på att göra det enkelt för spararna att göra hållbara val genom bra verktyg för selektering. En trend vi ser sedan förra årets analys är också att flera bolag börjar titta på huruvida förvaltarna tar hänsyn till klimatrisker, exempelvis om de har en klimatpolicy eller plan för att bidra till Parisavtalet, via deras investeringar och kan ha det som ett minimikrav vid inval av nya fonder”, säger Lingyi Lu, ESG-ansvarig på Söderberg & Partners, i en kommentar.

Continue reading
  2 Hits
2 Hits

Miljödeklaration vid pumpen på plats i sommar

Miljödeklaration vid pumpen på plats i sommar

Frågan om miljödeklarerade drivmedel har diskuterats i många år och i dag träder Energimyndighetens föreskrift i kraft.  Därmed blir Sverige först i världen med obligatorisk konsumentinformation av det här slaget. 

I praktiken betyder dagens ikraftträdande att de drivmedelsbolag som som fått sin bränslerapportering granskad av Energimyndigheten kan sätta upp den efterfrågade informationen på pumparna från den 1 juni eller senast den 1 oktober. 

I föreskriften framgår att alla som säljer flytande och gasformiga drivmedel blir skyldiga att deklarera drivmedlens klimatpåverkan i livscykelperspektiv, deras råvaror, och dessa råvarors ursprungsländer. Miljödeklarationerna ska finnas på drivmedelsstationerna och fästas direkt på pump eller gasdispenser. Där ska också finnas en hänvisning till aktuell hemsida hos drivmedelsbolaget.  Om det finns laddstationer på dessa mackar ska elen miljödeklareras.

En av pådrivarna för reformen är organisationen Gröna Bilister, som välkommar beslutet, men som redan efterfrågar ett nästa steg. 

”Miljödeklaration av drivmedel vid pump är ett bra första steg. Nästa steg är att miljödeklarera fordonen, både i bilhallen och i reklamen. Vi måste se informationen framför oss när vi gör våra val för att den ska påverka vårt beteende”, säger Marie Pellas, Gröna Bilisters ordförande, i en kommentar. 

Continue reading
  2 Hits
2 Hits

Vision: Svårt för inköpare att upphandla hållbart

Vision: Svårt för inköpare att upphandla hållbart

Många upphandlare har svårt att arbeta strategiskt med hållbarhetskrav vid inköp. Det visar svaren från 300 svenska upphandlare i kommuner, regioner och privat sektor i en enkätstudie som gjorts av fackförbundet Vision. Saker som anses bromsa det strategiska hållbarhetsarbetet hos upphandlare uppges vara hög arbetsbelastning, otydliga mål och brist på kompetensutveckling. 

I enkätstudien svarar 91 procent av de drygt 300 svarande att upphandling ska och bör användas i syfte att nå sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsmål. 60 procent av de svarande uppgav att de gör ett sådant arbete i dag. Trots dessa siffror svarar 74 procent av upphandlarna att arbetsbelastningen är för hög för att ställa effektiva hållbarhetskrav. Många upplever också att de får driva hållbarhetsarbetet ensamma. 

”Arbetsgivare måste ge upphandlare realistiska förutsättningar att arbeta med hållbar upphandling. Många av våra medlemmar upplever att de arbetar ensamma, eller tycker att krav och riktlinjer är otydliga. Upphandlare är engagerade och kunniga – de måste mötas upp med goda förutsättningar och tydliga politiska ambitioner”, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, i en kommentar till studien.

Läs ”Hållbara krav - Upphandlares viktiga roll i lokalt hållbarhetsarbete” 

 

  3 Hits
3 Hits

Efter kritiken: SEB sätter nya riktlinjer för fossila bränslen

Efter kritiken: SEB sätter nya riktlinjer för fossila bränslen

SEB meddelar nu nya riktlinjer gällande fossila bränslen. Banken skriver i en kommuniké att banken sedan flera år utesluter finansiering av nya kolkraftverk. Enligt SEB kommer de nya riktlinjerna göra att bankens exponering mot kol och okonventionell olja minskar ytterligare. 

I december gjorde Fair Finance Guide avslöjanden om nordiska bankers stora utlåning till oljeutvinningsprojekt i Arktis. En granskning som visade att SEB tillhörde de största kreditgivarna. SEB tar nu upp dessa avslöjanden in sin kommunikation om de nya riktlinjerna och skriver att de nya riktlinjerna stärker SEB:s krav gällande känsliga miljöområden såsom Arktis. 

SEB skriver vidare att banken också gradvis kommer att fortsätta att minska sin exponering mot fossila bränslen i olje- och gassektorn. Detta sker genom att banken sätter ett tak gällande prospektering, produktion och oljefältsservice. Detta tak ska sedan sänkas på årlig basis. 

”Vår riktning är tydlig — vi ska vara en del av den omställning som måste ske och vi ska stödja våra kunder att ställa om i enlighet med FN:s hållbarhetsmål och Parisavtalet. Den transformation som är nödvändig kommer att kräva stora investeringar och vi har som bank ett ansvar att vara med och finansiera denna omställning”, säger SEB:s hållbarhetschef Hans Beyer i en kommentar.

Läs SEB:s branschpolicy för fossila bränslen 

  4 Hits
4 Hits

Så vill Tillväxtverket stärka det regionala hållbarhetsarbetet

Så vill Tillväxtverket stärka det regionala hållbarhetsarbetet
Miljöpolitik

Publicerad: 24 Februari 2021, 10:14

Hållbarhetsarbetet i Sveriges regioner kan stärkas, menar Tillväxtverket.

Foto: Quarter Studios/ Getty/ Wikimedia Commons

I en ny slutrapport ger Tillväxtverket nu regeringen ett antal rekommendationer till hur det regionala hållbarhetsarbetet kan stärkas.

Det behövs nya perspektiv för att hållbarhetsarbetet i den regionala tillväxtpolitiken ska bli tydligare och effektivare. I de nya perspektiven måste samhällsutmaningarna vara i fokus för politikens genomförande. Samtidigt krävs

Continue reading
  3 Hits
3 Hits

Nu lanseras klimatpositiv företagstelefoni

Nu lanseras klimatpositiv företagstelefoni

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

  3 Hits
3 Hits

Nya svenska regler vecka 7

Nya svenska regler vecka 7

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

  3 Hits
3 Hits